Szentendre - Vendéglátás

Urak asztala vendéglő

Tahitótfalu Tahi, Pataksor 1.
telefon: 06 26 385-456 06 20 481-4838
http://urakasztala.hu

Az Urak asztala étterem a nevét a közelben lévő 593 méter magas "Urak asztala" nevű pilisi hegycsúcsról kapta, mely légvonalban mintegy 5,5 km-re vanaz étteremtől. A szépen csengő és beszédes név eredet töbféle módon is értelmezhető.

Egy harmadik értelmezés szerint az "Urak asztala" név valamikor inkább talán "Úr asztala" lehetett és az Úr megnevezés Istent jelenti. Így a hely Isten asztalát jelenti. Ezt az elképzelést a csúcs keleti oldalán húzodó "Úrasztaloldal" megnevezés, valamint a hasonló hangzású "Prédikálószék" hegycsúcs támaszthatja alá, mely szintén a Pilisben található.
Késöbb a Habsburg korabeli német katonai térképeken - a Soproni-hegységhez hasonlóan - itt is használták a "Herren Tisch" elnevezést", ami a magyar név tükörfordítása.
Az utobbi évtizedekben Honvédségi légvédelmi bázisa volt itt, ennek nyomai (beton építmények) még ma is láthatók, szerencsére azonban ma már újra látogatható a turista számára.

Egyik szerint a visegrádi királyi palotában székelő magyar királyok és főembereik gyakran és szívesen vadásztak a királyi Pilis erdőben. Vadászataik alkalmával előfordulhatott, hogy a megéhezett urak a királyi palotától és a vadászháztól távolabb, egy-egy szép hegycsúcson csillapítottak éhségüket és szomjukat. Talán az egyik kedves helyüket nevezhették el Urak asztalának. Ezt támasztja alá, hogy az Árpád-korban a szomszédos Bogdányban éltek a királyok pilisi-erdőőrei,a közeli Pilisszentlászlón és Dömösön vadászházak álltak, és az innen kb. 10 km-re fekvő Visegrádon még ma is megtekinthetők a királyi palota és a fellegvár falai.

Gyönyörű belső térrel, hangulatos kerthelyiséggel, finom nagy adag ételekkel és kedvező árakkal várjuk kedves Vendégeinket!

Egy másik értelmezés szerint szintén az urakkal hozható összefüggésbe a hely, ugyanis a Soproni-hegységben is található egy Urak sztala (németül: Herren Tisch) nevű hely, ahol a környező települések urai évente egyszer találkoztak a határszemlék alkalmával.

Nyitva tartás

Nyitvatartás:

minden nap  12.00-22.00

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.