Szentendre - Vendéglátás

Urak asztala vendéglő

Tahitótfalu Tahi, Pataksor 1.
telefon: 06 26 385-456 06 20 481-4838
http://urakasztala.hu

Egy másik értelmezés szerint szintén az urakkal hozható összefüggésbe a hely, ugyanis a Soproni-hegységben is található egy Urak sztala (németül: Herren Tisch) nevű hely, ahol a környező települések urai évente egyszer találkoztak a határszemlék alkalmával.

Egy harmadik értelmezés szerint az "Urak asztala" név valamikor inkább talán "Úr asztala" lehetett és az Úr megnevezés Istent jelenti. Így a hely Isten asztalát jelenti. Ezt az elképzelést a csúcs keleti oldalán húzodó "Úrasztaloldal" megnevezés, valamint a hasonló hangzású "Prédikálószék" hegycsúcs támaszthatja alá, mely szintén a Pilisben található.
Késöbb a Habsburg korabeli német katonai térképeken - a Soproni-hegységhez hasonlóan - itt is használták a "Herren Tisch" elnevezést", ami a magyar név tükörfordítása.
Az utobbi évtizedekben Honvédségi légvédelmi bázisa volt itt, ennek nyomai (beton építmények) még ma is láthatók, szerencsére azonban ma már újra látogatható a turista számára.

Egyik szerint a visegrádi királyi palotában székelő magyar királyok és főembereik gyakran és szívesen vadásztak a királyi Pilis erdőben. Vadászataik alkalmával előfordulhatott, hogy a megéhezett urak a királyi palotától és a vadászháztól távolabb, egy-egy szép hegycsúcson csillapítottak éhségüket és szomjukat. Talán az egyik kedves helyüket nevezhették el Urak asztalának. Ezt támasztja alá, hogy az Árpád-korban a szomszédos Bogdányban éltek a királyok pilisi-erdőőrei,a közeli Pilisszentlászlón és Dömösön vadászházak álltak, és az innen kb. 10 km-re fekvő Visegrádon még ma is megtekinthetők a királyi palota és a fellegvár falai.

Gyönyörű belső térrel, hangulatos kerthelyiséggel, finom nagy adag ételekkel és kedvező árakkal várjuk kedves Vendégeinket!

Az Urak asztala étterem a nevét a közelben lévő 593 méter magas "Urak asztala" nevű pilisi hegycsúcsról kapta, mely légvonalban mintegy 5,5 km-re vanaz étteremtől. A szépen csengő és beszédes név eredet töbféle módon is értelmezhető.

Nyitva tartás

Nyitvatartás:

minden nap  12.00-22.00

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.